Formandsberetning 2025 for 2024 regnskabsår

Formandsberetning på generalforsamlingen den 4. marts 2025 for regnskabsåret 2024.

Igen i år har vi den fornøjelse at afholde generalforsamlingen i vores egne rammer.

Skønt Grindsteds ældste hus emmer det af liv og aktivitet. Husets ejer, Lene Brandstrup stiller det jo kvit og frit til rådighed for byens borgere. Et stigende antal foreninger og enkeltpersoner låner huset til små møder eller bare til hygge. Vi hører ofte fra udenbys besøgende, at de ville ønske, at der var noget tilsvarende hos dem.

Traditionen tro begyndte året 2024 med vintertræf hver anden mandag i januar, februar og marts. Hver gang har vi haft mellem 25 og et par og tredive deltagere. Bestyrelsen har på skift ansvaret for arrangementet sammen med et par af de frivillige. Igen i 2024 modtog vi støtte fra kommunen til aktiviteten.

Generalforsamlingen den 12. marts 2024 havde god tilslutning. Efter dagsordenen fortalte Annette Pedersen og Birthe Krog begejstret om havens krydder- og lægeurter.

I marts måned havde vi besøg af en hørekonsulent fra Audika, som har en klinik i Biblioteket. Efter et indlæg om hørelsen og konsekvenserne af ubehandlet hørenedsættelse, kunne man gratis få en orienterende høretest.

Mandag den 29. april fik vi besøg af Helge Engelbrecht, som fortalte levende og humoristisk om sin opvækst på Gl. Vejlevej og den videre færd ud i livet. Vi fik også nogle smagsprøver på hans sange. Flere af tilhørerne var opvokset i Grindsted nogenlunde samtidig med Helge, og de gav ham nogle fine kommentarer undervejs. En meget hyggelig aften kun for medlemmer.

Den 4. maj om aftenen satte vi levende lys i vinduerne. Det var et flot syn.

Åben have blev afholdt den 27. juli. Haven og de frivillige var selvfølgelig i centrum, men huset var også åbent for besøgende. I teltet i haven blev der serveret kaffe og en småkage. Mange kom ind og fik en kop kaffe og en god snak – og lyttede til klokkespillet.

Sideløbende blev der solgt ud af dubletter og frasorterede bøger. Denne gang var det tørvejr – det er faktisk væsentligt, hvis man har papirsager udendørs. Salget gik rigtig godt. Om aftenen holdt bestyrelsen og havens frivillige en grill aften.

Der er nok de færreste, der ved, at vi Grindsted har en ekspert i kronjuvelerne, nemlig tidligere inspektor på gymnasiet Bjarne Steen Jensen. Den 16. september præsenterede Bjarne billeder af smykkerne og fortalte deres fascinerende historie. Vi fik et fint indtryk af den store samling af smykker, som Dronning Mary råder over. Faktisk har Bjarne ved flere lejligheder personligt drøftet smykkerne med både Dronning Margrethe, Dronning Mary og Prinsesse Benedikte. Dronning Mary har fået nogle af smykkerne lavet om, og hun viste dem til Bjarne og ”var meget spændt på, hvad han syntes om ændringerne”. En meget vidende og entusiastisk foredragsholder. Igen et velbesøgt arrangement.

Første søndag i advent, den 1. december var haven igen åben for besøg. Der var tændt op i bålfade og der blev serveret gløgg – det hele foregik udendørs i en hyggelig stemning og med god tilslutning.

Den 10. december indbød vi til adventssang i huset. Arrangementet var opdelt i to dele med en kaffepause imellem. I første afdeling havde Inger Riis Madsen planlagt og motiverede et antal sange, og anden afdeling var ønskekoncert. Aksel Fredensborg akkompagnerede på klaveret. En meget fin start på juletiden.

Som I måske ved, stammer de grønne møbler i ”æ pææn stow” fra Kirsten Poulsen. Kirsten døde i sommer, og hendes ønske var, at det standur, som hørte sammen med møblerne, skulle genforenes med møblerne. En meget fin gave. Samtidig fik vi et meget fint gammelt koloreret foto af den oprindelige ejer af møblerne, hattemodist Hilda Landsberger i København, som Kirsten havde et helt særligt forhold til.

I lang tid har bestyrelsen ønsket at udskifte de lånte stole og klapstole med noget blivende. Gennem en lokal forhandler fik vi et favorabelt tilbud på de 32 grønne stole, I sidder på. Anskaffelsen blev mulig med en donation fra Den Jyske Sparekasses Støttefond på 25.000 kr.

Det er åbenbart blevet kendt i lokalområdet, at Dr. Hansens Venner er interesseret i malerier af lokale kunstnere. I hvert fald har vi modtaget adskillige malerier i det forløbne år. Den seneste donation fik vi i går: seks Jørgen Glavind billeder, som Ove Jensen har skænket til os fra sin samling. De er renset, behandlet og fint indrammet – endda med en lille guldkant. Ove gør ingenting halvt. Det er en meget gavmild gave, som vi er utroligt glade for.

Foreningens hjemmeside har været lidt et stedbarn de seneste år. Men nu har Inger Elbæk påtaget sig at holde den vedlige, så den er interessant at følge.

De frivillige i haven har i år gjort den overraskende, men indlysende konstatering, at plantevækst skal holdes i ave. For blot 5 år siden var haven ganske spæd, og planterne råbte flere steder til hinanden, så havefolket (mest Birthe Krog) skrabede planter ind, det bedste de havde lært. Nu har mange af disse planter fundet fodfæste i haven, og sammen med det og den megen nedbør i det forgangne år så arbejdet helt anderledes ud. Ud over livtag med en betydelig mængde ukrudt, har det derfor for første gang været en ret vigtig opgave at tynde planter ud og beskære træer. Der har måttet hentes hjælp af folk fra Fromsejer Plantage til at beskære det store asketræ midt i plænen og lindetræet ind mod naboen på Solvej. Det har givet en masse lys, og det bliver spændende at se resultatet. Vores frivillige har selv været i gang med motorsaven til de mange lidt mindre ting. Vi har nogle mænd, der kaster sig over de opgaver, så bl.a. bærbuske og frugtbuske har stået for tur. Forårsløgene har til gengæld ikke været så villige, så her skal der sættes lidt ind. Måske skal vi ud med tiggerstaven hos vores medlemmer?

Et større projekt udarbejdet af Annette Pedersen og godt bistået af Birthe Krog var folderen til læge- og urtehaven, hvor man kan se og læse om hver enkelt plante. Folderen kan frit tages af besøgende i haven. Bestyrelsen siger tak for et stort arbejde, som hermed fuldendte projekt læge-og urtehave.

Ud over dette projekt har der ”kun” været almindeligt vedligehold, men det har også så rigeligt holdt de frivillige beskæftiget. Så det overvejes så småt, om gruppen skal mødes lidt oftere i 2025.

Der er en utrolig hyggelig arbejdsånd i havegruppen, og bestyrelsen er flokken en meget stor tak skyldig.

Noget af drivkraften skyldes måske også de mange positive tilbagemeldinger, som under arbejdet tilfalder de frivillige af de mennesker, der ofte går igennem og nyder skønheden og stilheden i haven. Kirkens nye klokkespil har også fået andre til at finde vej ind, idet haven er det bedste sted at lytte til klokkespilskoncerterne.

Bøgerne:

Alle bøgerne i Biblioteket (huset inde ved siden af) er sat i reolerne på første sal derovre. Mogens Hansen og Tove Skielbo gør et stort stykke arbejde med at sætte de religiøse skrifter i biblioteksorden her oppe på første sal. Det skrider stille og roligt fremad, men der er godt nok mange bøger. En stor tak til dem.

Jeremy Watts er ved at ajourføre bogen ”Billederne i Dr. Hansens Hus” med de tilkomne malerier. I den nye udgave kommer der en afdeling med et repræsentativt udsnit af vores store samling af kameraer. Martin Skov Jakobsen og jeg har fotograferet kameraerne og fundet beskrivelser. Bogen forventes at udkomme i første halvdel af i år.

Foreningen har nu 141 medlemmer, det er 8 flere end sidste år.

Bestyrelsen har holdt 6 bestyrelsesmøder og desuden været i løbende kontakt via mail og telefon.

Til slut vil jeg gerne sige tak til alle de frivillige hjælpere – uden jer ville det være umuligt at passe hus og have og afholde arrangementer.

Tak til Inger Elbæk for arbejdet med hjemmesiden.

Tak til bestyrelsen for det gode samarbejde, hvor initiativ og aktiv deltagelse i opgaverne går hånd i hånd med godt humør.

Beretningen overlades hermed til generalforsamlingens behandling.